EVENIMENTE

Poetul democrației: Walt Whitman (1819-1892)

Walt Whitman. Foto: Wikipedia

Poet și eseist american, Walt Whitman s-a născut pe 31 mai 1819, în Huntington, Long Island și a urmat școala primară în Brooklyn. A lucrat ca tipograf și mai apoi, între 1836-1841, ca profesor.

Momentul astral al acestui poet necunoscut, profesor și editorialist la numeroase jurnale - în decurs de aproape două decenii -, a fost în primăvara anului 1855, când, pe cheltuială proprie, a publicat o culegere de versuri, considerată piatră de temelie a poeziei americane: "Fire de iarbă". Volumul subțire cu poezii a fost publicat de prietenii săi din Brooklyn și s-a constituit într-o capodoperă a literaturii universale, trecând între 1855-1892 prin nouă ediții succesive, care au suferit modificări, la fiecare nouă apariție.

Vă invităm să ascultați "Din noianul clocotitorului oceande Walt Whitman, în lectura actorului George Carabin. O înregistrare din emisiunea "Versuri în lectura actorului George Carabin" (6/ XW 3845), difuzată în 22 ianuarie 1965, din care transcriem un fragment:

"Din noianul clocotitorului ocean o picătură a venit gingaș spre mine / Și mi-a șoptit: Te iubesc, în aurind n-oi mai fi. / Am făcut cale lungă numai și numai să te văd, să te ating, / Fiindcă nu puteam muri înainte de a te fi văzut o dată măcar. / Și mă temeam că nu voi mai ajunge și te-oi pierde."

A șaptea ediție "Fire de iarbă" s-a vândut cel mai bine și i-a permis lui Whitman să cumpere o casă modestă în New Jersey. Versurile i-au devenit cunoscute în Anglia, Germania, Franța, Danemarca.

Walt Whitman este considerat poetul național al Americii.

Whitman și-a petrecut ultimii ani de viață în Camden, unde a murit în 1892.

În 3 august 1964 a fost difuzată o emisiune dedicată lui Walt Whitman, cu titlul "Oameni de seamă din istoria culturii: Walt Whitman" (6/ XW 3383). Evocare de Veronica Russo. Traducere de Mihnea Gheorghiu. Interpretează actorii: Emil Liptac, Ketty Ștefănescu, Florin Piersic și Gheorghe Musceleanu. Regia artistică: Cristian Munteanu. Regia muzicală: Timuș Alexandrescu. Vă invităm să o ascultați: